Judo: finále extraligy

Neděle odpoledne dne 11. 11. 2018 patřila pražská Folimanka judistům. Extraligového finále se zúčastnila prvá dvě družstva z každé skupiny české extraligy a oba naši zástupci z Interligy (této soutěže se účastní prvá dvě družstva předchozího ročníku extraligy).

Do večerního finále postoupila obě pražská družstva (Sokol Praha – Vršovice a USK Praha).

V prvním semifinálovém utkání podle očekávání zvítězily Vršovice nad Litoměřicemi 5:0 i když jednotlivá utkání byla poměrně vyrovnaná.

Ve druhém semifinálovém utkání již Brno vedlo 2:0 a zdálo se, že se rodí velké překvapení. Poslední tři utkání však zásluhou Jakuba Ječmínka, Jindřicha Turka a Michala Horáka vyhrál tým USK a diváci se mohli těšit, stejně jako loni, na finále dvou pražských oddílů.

Nejprve však proběhlo utkání o třetí místo, ve kterém překvapivě vyhráli Litoměřice nad Brnem. V tomto utkání na sebe upozornili dva osmnáctiletí mladíci Jan Svoboda a Mikuláš Meško, kteří vyhráli svá utkání položili základ velkého úspěchu Litoměřického juda.

K prvnímu utkání velkého finále ve váze do 66 kg nastoupil za Vršovice Jan Zavadil proti němu Chkhvimiani Lukhumi z Gruzie. Utkání bylo velice vyrovnané, nicméně Zavadil získal poměrně brzy vedení, které udržel téměř do konce utkání: 14 vteřin před koncem Gruzínec vyrovnal. V prodloužení byl nakonec úspěšnější Gruzínec a zajistil USK vedení 1:0.

Ve druhém utkání, ve váze do 73 kg nastoupil za Vršovice Husniddin Karimov z Uzbekystánu a za USK Václav Sedmidubský – reprezentační trenér juniorů. I toto utkání bylo velice vyrovnané a rozhodovalo se až v prodloužení. Tentokrát byl šťastnější vršovický judista a srovnal na 1:1.

Ve váze do 81 kg se utkali dva čeští reprezentanti vršovický Jaromír Musil (43. místo na světovém žebříčku) a Jakub Ječmínek (50. místo na světovém žebříčku). Zde byl úspěšnější Jaromír a získal pro Vršovice důležitý druhý bod.

Do čtvrtého utkání ve váze do 90 kg nastoupil za Vršovice reprezentační trenér Jaromír Ježek, který před rokem ukončil závodní kariéru a Jindřich Turek. Jaromír předvedl, že je bojovník a judo nezapomněl a svým vítězstvím zajistil pro Vršovice třetí rozhodující bod.

V pátém utkání nastoupil Vršovický Jan Pinta proti olympijskému vítězi, mistru Světa z roku 2014 a trojnásobnému mistru Evropy Lukáši Krpálkovi. V utkání už o nic nešlo a tak si diváci v klidu mohli užít poslední zápas, který udělal důstojnou tečku za tuzemskou judistickou sezónou. V utkání zvítězil podle očekávání Lukáš Krpálek.

Vršovice, pod vedením vynikajícího trenéra Zdeňka Kasíka, tak oplatily týmu USK prohru z loňského finále. Gratulujeme a těšíme se na další ročník Extraligy.

Foto: Dagmar Banszelová

Judo Vršovice

Redakce